Обработка на снимки:: История и вдъхновение!

Adobe Photoshop cc

И с т о р и я т а 

Обработка на снимки:: Осъзнатата цел да изграждаш образ

Понякога, само един предмет, който застава пред погледа ни, се преобразява, когато е подчертан и съживен от светлина и цветове.

Предизвикателства и поуки

Забавлението по време на създаването на снимка е заразно.

Предпочитам да помисля върху задачата предварително, да натисна бутона и да получа резултата. Обработката е важна, дълъг и комплексен етап. Най-напред трябва да се изберат интересните моменти от масата снимки. След това трябва да ги обработиш, конвертираш в най-подходящия формат и да изрежеш най-впечатляващата част.

 

Ценностите на обработката на снимки с Photoshop

Композициите, които носят идея, са тези, които водят към успеха. Те създават хармония и от снимката струи жизнерадост.

  • Цветовете дават криле и приканват чудното
  • Светлината създава характера и атмосферата в снимката.
  • Снимката започва своя разказ, когато в нея е вложена идея

Здравейте, аз съм Мая и се надявам, че “историята” ще да бъде полезна за всеки, който има намерение да се занимава с  обработка на снимки или вече го прави. Не пестете време и труд, когато търсите добри резултати и не се отказвайте! 

През 2005 г. докато следвах първите години в университета се зароди идея за собствен бизнес свързан с преподавателската дейност, с която се занимавах по това време. Трябваше ми стабилна реклама, за да може да спечеля първите хора, които да ми гласуват доверие. Бях готова да инвестирам всичките си спестени пари, доколкото един студент ги има, за да притежавам най-забележителния, смислен и красив сайт за популизиране на дейността ми. Нямаше на кой да възложа поръчката. За малкото фирми, които се занимаваха по това време с правене на сайтове, аз бях невзрачен клиент. Други единични фрийленсъри, с които се свързах, проточиха непоносимо дълго процеса на комуникация (месеци наред) с всевъзможни уточнения. Изяснявахме кога точно могат да започнат работа по сайта ми, при какви условия, трябваше да си намеря снимки, да напиша текстове и да си скицирам идеите. Накрая поръчката ми се обезсмисли в моите представи.

Курсът по Photoshop и Web design ::

Записах се на курс по Photoshop и Web design и след една седмица един от вариантите за сайта ми беше готов  – черен сайт с бутони наподобяващи на кюлчета злато. Всъщност, колкото и нелепо да звучи днес, това беше актуално за времето си. Тенденцията казваше колкото повече функции, параметри и филтри приложиш във Photoshop, толкова по-впечатляващо.
 Курсът ме въвлече в употребата на инструменти и започнах да запълвам времето с прерисуване на кравата на „Милка“ на дигиталното платно, поставяне на странни буболечки на лунната повърхност, създаване на текст сякаш погледнат през лупа. Към този момент започнах да осъзнавам, че детските ми притеснения, че животът ще бъде скучен и няма да си намирам занимание през свободното време, са неоснователни. Чувството на отегчение може да се превърне в източник на въображението.

Промени света СИ

Всеки има поне по една причина да поръча обработка на  снимките си!

Професионален фотоапарат ::

През 2014 г. закупих първия си професионален фотоапарат Nikon и когато вече разполагах със собствени високо качествени снимки с достойна за обработка резолюция, полудяването започна. Регистрирах се в световните фото борси за продажба на снимки и към днешна дата едни от най-любимите ми снимки са от кулинарната фотография. Снабдих се с наръчници и инструкции за създаване на различни ефекти във Photoshop, започнах да гледам професионални видеа за обработка на снимки. 

Ползвах за „платно“ снимките, които бях направила на  близките си хора. И ги зарадвах! Дори, когато те не очакваха дигиталните манипулации. Човек не винаги е готов да се отпусне и да даде спотанно позволението си да рисуват по образа му или да го слагат в сюжети, за които той не подозира. В крайна сметка, резултатът винаги е бил възхитителен и постигането на усмивка неизбежно.

***************************************************************

Най-доброто от кулинарната фотография се случва след години опит. 

В края на 2014 г. направих първия си сайт за Photoshop обработка на снимки с колекцията ми от тези от тях, които имах права да публикувам. Започнаха поръчки за обработка на снимки. Запитванията варираха от детски партита, до оптимизация на сгради и инфраструктурата около тях, до тържествени събития, при които гримът на героите е размазан и трябва да се оправи с Photoshop.

  Клиентите често искат и промяна свързана с телосложението им, като винаги обещават да я изпълнят като започнах диета, за да не бъде снимката лъжовна. Тези поръчки са масови и тривиални, но в голямата си част обосновани и с ключово значение за представянето им – плакати за предизборни кампании, CV-та с професионални снимки за впечатляване на бъдещия работодател, снимки за документи и медии.

Рамо до рамо с поръчителя сме създавали десени за детски къщички, изображения за 3D подове като футуристично интериорно решение, дизайни за бижута или пък сме съчетавали страхотни елементи за опънат таван. Правили сме рекламни кампании за стоматологични кабинети, инвестиционни банки или корици на книги. Често пъти, благодарение на клиента съм разбирала за актуалното, иновативното, за стилове и текстури, за модели, които са на мода. Не винаги е задължително да купувате скъпи дрехи, само и само да се снимате с тях – Photoshop може да се погрижи за това. 

Десенът, част, от който представям на фона е пъстра компилация от фантастични цветя и беше избран за изработването на гривна.

Работата по обработка на снимки ::

Благодарение на взаимообмена на идеи, на комуникацията с клиента и споделянето, съм била  очарована от различни творчески проекти и изкуства. Като започнем от Карвинг (техника за декорация в кулинарията), през декупаж, икебана, оригами, декорация с балони. Между една и друга активност, неочаквано, дори за мен, се сдобих и със сертификат за декориране с балони. Но между различните хобита и предизвикателства, ретушът и правенето на ефекти върху снимки ме плени и не ми позволи да си тръгна от него. Рано или късно, след като човек е взел правилни и грешни решения, открива това, в което би бил най-полезен.

И до сега съм критична към направеното от мен. Готова съм да работя часове наред и да изхвърля в кошчето постигнатото, защото не ме удовлетворява като резултат. Винаги е най-трудно да се измайстори алтернативен вариант за снимка, която от самото си начало е прекрасна. Тогава обработката рискува да я загрози. Но това е валидно в повечето случай на фотографски издържани снимки, при които снимката е планирана, светлината е правилно разпределена върху обекта, композицията е балансирана. В тези моменти, намесата на Photoshop трябва да е минимална, за да не доминира върху техниките и идеята на фотографа. 
И все пак съм убедена, че и към произведенията на най-умелия фотограф, Фотошоп като най-мощната програма за обработка на снимки има какво да допринесе. Успява да го направи чрез огромния си набор от инструменти, с които фотоапаратът не разполага.

Английската версия на страницата за Обработка на снимки :: за мен, може да посетите тук

В търсене на новото

Ловци на идеи

Обработка на снимки

Обработка на снимки