Птици от България


Снимането на птица е едно от най-големите предизвикателства за фотографа. Ако някой си мисли, че е достатъчно да имаш дълъг обектив, греши. Точно закупуването на обектив – бинокъл е началото на уроците по фокус. Играта с настройките, късметът да си на точното място е само част от това да се сдобиеш със снимка с птица. Криеницата зад някой клон те превръща в преследвач на дивото, неподправеното, а очакването и нетърпението са абсолютно безплатни. 

Силуети


Ще представя нищожна част от снимките на лицата, които съм заснела. Избрах да не ги публикувам, тъй като дори да съм получила правото да ги публикувам, те са твърде лични, индивидуални и мои и техни – на лицата, които са ми се доверили. Обработките, които могат да се направят с човешки образи и лица са безбройни, стига само да имате фантазия – дайте ми повод и фотошоп ще нарисува телата Ви като венециански карнавал, ще ги татуира, ще изглади несъвършенствата на кожата ви, правейка я мека като кадифе и сияйна като на звезда. Промяна на цвета на косата или очите, корекции на чертите, портрет или комикс. Изборът е ваш и след като веднъж сте се видяли в най-добрата ви форма, Ви остава само да изградите план, за да я постигнете бързо. А снимката на твоето по-съвършено Аз е най-голямата мотивация за промяна. 

Животни

Когато започнах да разделям галерията на подкатегории, решението как точно да ги разпределя и да ги представя, се оказа по-дълго от очакването. Дали птиците да са част от животните; дали да има хвъркати животни, пухкави и космати; дали да бъдат разделени на големи и малки животни. Когато реших, че задачата за правилното категоризиране е по-скоро работа на фото-борсите, в които посетителят трябва да може най-бързо да достигне до желаната снимка, за да я закупи, тогава ми олекна и сайтът ми започна да се реализира. Животните, които са ми позволили да се доближа до тях са предизвикали страхотни емоции. Те са ценни не само с обработката за кристален образ, с инструментите на фотошоп, които позволяват да се видят индивидуалните косъмчета на бозайниците или избродираната мрежа по крилата на водното конче, а също и с това, че представят животните на свобода, а не затворени зад решетките на зоопарка, от които всеки фотограф може да направи десетки кадри. 

Пейзажи и сгради


Пейзажната фотография предоставя много възможности – да пресъздадеш водното отражение като огледало, да хванеш движението и формите в облаците, да съумееш да очертаеш ясни контури с нощните светлини или да ги размажеш, за да засилиш усещането за скорост – настройки на обектива, баланс на статива, изправност на дистанционното към фотоапарата. Технически моменти, които изискват търпение и воля, понякога. Със сигурност си заслужава, а чрез обработката на сгради и инфраструктура може да се постигне – копиране, добавяне/премахване на сгради, модифициране на дефекти, и “освежаване на фасада. Всяка къща може да стане кокетна, да промени средата, в която се намира – “постройте” градина, “изградете” хубави пътища и настилка като за списание около вашия дом или собственост. Поръчайте колаж с кадри от местата, които сте посетили и тези запечатани места ще ви помогнат да се върнете обратно към най-приятните места, които сте покорили. 

Предметна-
интериорна фотография


Предметната фотография е тази, която е най-гъвкава и дава възможност ясно да се види творческия вкус. Фотографът има възможност да сменя разположението на обектива спрямо предмета, да повтаря и потретва заснемането без да се оправдава, че е изпуснал момента, в случай, че снимката не се е получила добре. Светлината, фокусът, открояването на предмета от околната среда и аранжировката са от ключово значение за добрия кадър. И тук фотошоп е добър помощник за корекции, изтриване и пренареждане на предметите, изглаждане на линии, яркост и осветление. Предметната фотография с рекламна цел изисква добра подготовка на материалите и умение за работа с многобройни слоеве във фотошоп, които в крайния си вариант да слеят желания предмет в едно, така че той да бъде коректно осветен и фокусиран. 

Есен в парка


Нямаше как да не добавя този сезон. Ако в съчиненията в училище, в чиито теми неизменно присъства есента и пъстротата й, имаха изисквания текстът да бъде съпроводен със снимка, тогава трудно щеше да се подбере най-доброто съчинение. Това е сезонът, в който трудно могат да се допуснат грешки и дори начинаещият фотограф, става виртуоз. На всяка разходка ти се приисква да застанеш под дърветата и да бъдеш обсипан от златните листа. За мен това е ритуал за благосъстояние. Опитайте и вие!

бЛАГОДАРЯ ТИ!